Pretparken en atracties
4Dx Cinema Expierience

4Dx Cinema Expierience

4Dx is een filmattractie waarbij de stoelen meebewegen met de filmbeelden en het geluid van de film. Naast beeld, geluid en bewegende stoelen zijn er ook water, sneeuw en windeffecten binnen deze attractie

Pretparken

Het attractietype is niet nieuw. In de pretparken zijn ook 4D attracties te vinden. De bekenste is Pandadroom in De Efteling hoewel die attractie inmiddels ver verouderd is. Ook pretparken als Slagharen, Drievliet en Walibi hebben een 4D Theater in het park.

Bioscoopfilm

Een groot verschil met de pretparken is dat 4Dx gebruik maakt van gewone bioscoopfilms die worden aangepast voor de 4Dx. Een ritje duurt daarom gemiddeld 2 uur. De 4D effecten zijn alleen tijdens actie in de film actief. Het is dus ook weer niet zo dat je twee uur lang heen en weer wordt geschud.

Niet alleen Pathe

Alhoewel Pathe beweert de enige te zijn die 4Dx aanbied is dat niet zo. Vue Cinemas biedt deze attractie ook aan onder de noemer D-Box. In Belgie biedt Kinepolis ook 4Dx aan.

Waar is 4Dx te vinden?

In Nederland is 4Dx te vinden in Amsterdam (De Munt), Eindhoven, Maastricht en Amsterdam Arena.

Wat kost 4Dx

Een ritje kost 18 euro per persoon. Dit is dus een stuk duurder dan een gewone bioscoop. Een abbonnement die geldig is in 4Dx kost 29,50 per maand. Dit abbonnement is ook onbeperkt geldig in de gewone bioscopen van Pathe waaronder de IMAX, Dolby Cinema en Dolby Atmos.