Vakanties
Vakantie Texel 2020

Vakantie Texel 2020

Van 30 mei t/m 1 juni (Pinksteren) op vakantie geweest naar Texel. Naar Duitsland ging niet i.v.m de door het Caronavirus gesloten grenzen voor recreatief verkeer. Ik heb besloten om niet met eigen boot te varen omdat die toch wat te klein is voor op zee en er er best veel wind stond. Ik heb gebruik gemaakt van Texels eigen veerboot, de TESO. Op het eiland heb ik een elektrische fiets gehuurd in de veerhaven om vervolgens naar Den Hoorn te rijden.

Hotel Op Diek

In Hotel Op Diek in Den Hoorn 2 nachten verbleven. Het is een goed en niet te duur hotel (80 euro per nacht in pinksterweekend). Het ontbijt is inclusief bij de kamerprijs en je heb een douche en wc op je kamer. Zijn er ook minpunten aan hotel Op Diek? Ja die zijn er ook. Er is geen airco in het hotel en ook een lift is er niet. Ook een ventilator op de kamer is er niet, maar heb er in Den Burg eentje gekocht voor een paar euro bij de Action.

Hotel Op Diek
Hotel Op Diek

Elektrisch rijden

Het eiland is er op gericht om elektrisch te rijden. Elektrische fietsen en elektrische auto’s kunnen op verschillende plaatsen worden opgeladen. Elektrische fietsen zijn te huur op diverse locaties op het eiland, waaronder bij de veerhaven waar je met de boot aankomt. Mijn gehuurde elektrische fiets zou met een volle accu 65 km moeten kunnen rijden volgens het dispay. Dat haal je bij lange na niet. Na 36 km is de accu helemaal leeg. En dan? Opladen natuurlijk en sta je een paar uur aan de laadpaal.

De Slufter

De Slufter is een natuurgebied tussen De Koog en De Cockdorp. Vanaf de hoge duinenrij heb je een prachtig uitzicht over het natuurgebied met op de achtergrond de Noorzee. Ook kun je een lange wandeling door het gebied maken. Dat heb ik ook gedaan. Ik moest toch aan de laadpaal om op te laden.

De Slufter
Natuurgebied De Slufter

Vuurtoren

Bij de rode vuurtoren (die niet toegankelijk is voor het publiek) ben je op de noordelijkste puntje van het eiland en zie je Vlieland (een eiland) liggen, dat je eventueel met een bootje kan bezoeken als dagtocht. Bij de vuurtoren is de natuur ook prachtig, dus ik had geen behoefde om over te gaan varen naar nog een eiland waar je ongeveer het zelfde zal aantreffen: Duinen en strand met zee eromheen.

De Vuurtoren
De Vuurtoren

Pontjes die je zelf moet varen

Naast de ponten naar het eiland van Den Helder of Vlieland heb je op het eiland nog 3 kleine pontjes. Die moet je zelf varen. Het zijn kabelpontjes. Op zich niet zo heel bijzonder. Op het vaste land vindt je die dingen ook.

Zelfbedieningspont
Kabelveerpontje die je zelf moet varen

Hekken om overheen te klimmen

Normaal is het niet de bedoeling om over hekken heen te klimmen, maar op Texel is dat anders. Daar mag je gewoon over hekken klimmen. Het moet zelfs een aantal wandelroutes. Er dan zelfs een opstapje gebouwd zodat je makkelijk over het hek kan stappen. Je zou denken. Haal het hek dan gewoon weg. Maar dat kan ook weer niet. Er bevinden zich in bepaalde gebieden de bekende Texelse schapen en die moeten  bij elkaar worden gehouden. De hekken zijn dus om schapen tegen te houden.

Hek klimmen
Over dit hek het mag je heen klimmen!

De haven van Oudeschild

Dit is de haven voor wie het eigen boot komt, maar is ook de thuishaven voor rondvaartboten over het wad.

Haven van Oudeschild
De Haven van Oudeschild

Weer met de boot

Aan elke vakantie komt weer een einde. Ook aan deze. Op maandag 1 juni om 12:00 verliet ik weer per veerboot het eiland.

TESO Boot
De boot van Texel